Leenvormen

De persoolijfe lening

Een persoonlijke lening kiest u als u eenmalig een bepaald bedrag nodig hebt, bijvoorbeeld als u een auto of motor wilt kopen. Leent u geld voor het verbouwen van uw koophuis, dan kunt u met een persoonlijke lening gebruik maken van belastingvoordeel. Een persoonlijke lening geeft u zekerheid; u heeft een vaste rente en looptijd. U ziet precies wanneer uw lening is afgelost en wat uw per maand betaalt. Het bedrag dat u met een persoonlijke lening kunt lenen is bij de meeste kredietverstrekkers minimaal 5.000 euro en maximaal 75.000 euro.

Waarom kiest u voor een persoonlijke lening? 

Persoonlijke leningen zijn geschikt voor aankopen met een bepaalde levensduur. De looptijd van de lening zou niet langer moeten zijn dan de levensduur van het product, zodat het product is afbetaald als u het wilt vervangen. Denk daarbij dus goed aan de gebruikstermijn van het product, zodat u niet onnodig lang hoeft af te lossen.

Tips bij het afsluiten van een persoonlijke lening

Controleer of u boetevrij kan aflossen; Bekijk goed welke rente er moet worden betaald .

 • Controleer altijd of u boetevrij kan aflossen;
 • Bekijk goed welke rente u gaat betalen;
 • Let goed op de kleine lettertjes in de contracten;
 • Vergeet de risico’s niet; als u geld leent, gaat u een verplichting aan vaak voor langere tijd. U moet zich aan betalingsafspraken houden, ook als de persoonlijke situatie verandert;
 • Leen alleen het bedrag dat echt nodig is;

De voordelen

 • U weet precies welk leenbedrag u op de rekening krijgt gestort;
 • De rente staat altijd vast;
 • U weet precies waar u aan toe bent;
 • De looptijd en aflossingen staan vast;
 • U weet wanneer u klaar bent met aflossen.

De nadelen

 • De rente op een persoonlijke lening is meestal hoger dan de rente op een doorlopend krediet;
 • Tussentijds aflossen is niet altijd mogelijk, check daarom de voorwaarden in de offerte;;

Doorlopend krediet

Als u een doorlopend krediet aanvraagt krijgt u een stortvloed aan informatie en documenten.

Dit maakt het er vaak niet eenvoudiger op.

Om u te helpen om een verantwoorde lening af te kunnen sluiten, zetten wij een aantal belangrijke zaken voor u op een rij.

Zo zijn erveel onderdelen die bij alle doorlopend kredieten gelijk zijn.

Bij een doorlopend krediet mag u bijvoorbeeld altijd boetevrij inlossen.

Is de rente altijd variabel.

En kunt u bij een doorlopend krediet opnames doen tot aan uw kredietlimiet (in ieder geval tot het bereiken van uw 60 jarige leeftijd, en zolang er geen achterstanden zijn).


Dan zijn er ook nog een groot aantal onderdelen die per aanbieder verschillend kunnen zijn, denk hierbij aan de rente, de maandtermijn die u moet gaan betalen, of de hoogte van het bedrag dat u kunt gaan lenen.
Belangrijkste onderdeel is uw rente.

De rente kunt u eenvoudig met elkaar vergelijken, deze wordt genoemd in de offerte. Daarnaast is er nog een belangrijk onderdeel waar u naar kunt kijken.

Dit is het ESIC formulier. Dit is veelal een bijlage bij de leningofferte.

Hierin staat zo eenvoudig mogelijk uitgelegd wat de voorwaarden van de lening zijn, en de totaalprijs van de lening wordt erin vermeld.

Bij een doorlopend krediet zal hier een totaalprijs staan waarbij men ervan uit gaat dat u geen extra stortingen doet in uw krediet, en geen opnames doet uit uw krediet.

De Onderhandse lening

Ook een privaat kredietbedrijf wil het uitgeleende geld natuurlijk terug zien en zal daarvoor dan ook voorwaarden opstellen.

Een prive lening wordt ook wel een onderhandse lening genoemd, echter zitten er wel verschillen in. Dat is een krediet dat niet bij een bank wordt afgesloten, maar bijvoorbeeld via een familielid of vriend, waarbij de partijen zelf de voorwaarden kunnen vaststellen.

Wat is precies een onderhandse lening?

Een onderhandse lening is een vorm van krediet, die dus niet bij een bank wordt afgesloten en meerdere voordelen biedt. Er kan bijvoorbeeld een langere looptijd worden afgesproken, maar ook de rente kan lager uitvallen of helemaal niet van toepassing verklaard worden.

Voorwaarden

De voorwaarden kunnen door de twee partijen bij een onderhandse lening zelf overeengekomen worden. Het is dus een bijzonder flexibele manier van geld lenen met als voordeel dat het geld zelfs meteen beschikbaar kan worden gesteld.

Notaris

Het is niet nodig om de voorwaarden van een onderhandse lening vast te laten leggen bij de notaris. Een woning kan gekocht worden met een onderhandse lening, maar ook voor de financiering van een auto is een onderhands lening een prima alternatief.

Tips

Het is wel belangrijk om bij een onderhandse lening de voorwaarden op papier te zetten en te voorzien van een handtekening van beide partijen. Dat kan eventuele problemen namelijk voorkomen.

Fiscaal voordeel

Ook bij een onderhandse lening kan er fiscaal voordeel behaald worden net zoals dat bij reguliere leningen het geval is, maar dan moet er uiteraard wel aan de daaraan gestelde voorwaarden worden voldaan.

Rente

Er kan een lage rente afgesproken worden tussen beide partijen. De rente zal bij een onderhandse lening vrijwel altijd lager zijn dan de bank in rekening zou hebben gebracht.